Alyvuogės
Pasaulyje yra žinomos įvairios alyvuogių rūšys. Bene labiausiai žinomos yra „Koroneiki“, “Kalamata”, “Manzanila”, “Arbequina”, “Carotina” alyvuogės
“Koroneiki” alyvuogės
- Kilmės šalis: Graikija
- Alyvuogių paskirtis: valgymui/aliejui
- Medis:
- Atviras šakų vainikas.
- Didelis atsparumas sausrai.
- Koroneiki alyvuogių lapas yra trumpas ir siauras, elipsės formos lanceto formos. Kaip ik tokius ir mačiau Kretoje. „Koroneiki“ alyvuogės turi ovalią, šiek tiek asimetrinę formą, o kaulikas pailgos formos, turintis asimetrišką nupjautą pagrindą.
- Alyvuogių Aliejus iš “Koroneiki” alyvuogių
visame pasaulyje yra pripažintas vienu geriausių visų laikų ir tai yra viena iš priežasčių, dėl kurių keliose šalyse buvo auginami Koroneiki alyvmedžiai. Produktyvumas yra labai didelis – riebalų išeiga yra apie 20%. Iš Koroneiki alyvuogių gaunamas aliejus turi intensyvią žalią spalvą, vaisinį ir subtilų skonį bei pasižymi labai stipriu aromatu; turtingas tauriųjų organoleptinių medžiagų( Maisto organoleptinės savybės atspindi kokybę, suvokiamą per vieną ar daugiau organų. Išvaizda, spalva, forma, aromatas, skonis, nuoseklumas ir su juo susijusios savybės (sklandumas, klampumas, trapumas) yra tik keletas svarbiausių ir gerai žinomų organoleptinių savybių.) ir vitaminų, turi mažą rūgštingumą. Koroneiki aliejaus kokybė nepavaldi laikui, ji išlieka puiki ir stabili..
“Kalamata” alyvuogės
- Kilmės šalis: Graikija
- Alyvuogių paskirtis: valgymui/aliejui
- Medis
- Kalamata yra pati žinomiausia ir gerai atpažįstama rūšis pasaulyje. Tai yra pagrindinė alyvuogių rūšis Graikijoje. Medis yra vidutinio atsparumo ir lyginant su kitomis rūšimis per vidutinį laikotarpį subrandiną vaisius. Dėl pernelyg silpno gebėjimo daugintis šie medžiai dažniausiai apvaisinami dirbtiniu būdu. Kalamata medis yra labai gyvybingas ir vidutinio tankumo išsikerojusiomis šakomis.
- Vaisius
- Kalamata alyvuogės yra didelės, pailgos ir asimetriškos, neturinčios užsibaigiančio galiuko. Šios rūšies alyvuogių pagrindinė paskirtis yra valgymui, bet naudojama ir aliejui gaminti. Derlius renkamas rankomis, kai alyvuogės buną pilnai sunokusios ir pakeitusios spalvą. Alyviuogės sunoksta sezono pabaigoje. Alyvuogės labai tinkamos gamybai ir turi aukštą minkštimo santykį lyginat su kaulu. Puikios, valgymui skirtos alyvuogės.
- Aliejus
- Kalamata alyvuogių derlius yra vidutiniškas, bet išgaunamas aliejus yra labai aukštos kokybės.
- Agronominės savybės
- Kalamata yra vidutiniškai atspari šalčiui ir gali būti jautri ypatingai karštam klimatui. Taip pat Kalamata ypač jautri rūgščiai dirvai ir reikalaujanti žmogaus priežiūros.