Aliejus kepimui

Ar  yra tinkamas naudoti  pirmo spaudimo alyvuogių aliejus kepimui ? Kaitinant , riebalų rūgštys gali oksiduoti. Jie reaguoja su deguonimi ir tampa pažeidžiami. Ar ši mintis teisinga?
Tai daugiausia lemia riebiųjų rūgščių molekulių dvigubi ryšiai. Dėl šios priežasties sotieji riebalai (be dvigubų jungčių) yra atsparūs dideliam karščiui, o polisotieji riebalai (daug dvigubų jungčių) yra jautrūs ir pažeidžiami.
Pasirodo, kad alyvuogių aliejus, kuriame yra daugiausia mono nesočiųjų riebiųjų rūgščių (tik viena dviguba jungtis), iš tikrųjų yra gana atsparus dideliam karščiui. Vieno tyrimo metu tyrėjai 36 valandas kaitino ypač gryną alyvuogių aliejų iki 180 laipsnių Celsijų. Aliejus buvo labai atsparus oksidacijai. Kitame tyrime buvo naudojamas pirmo spaudimo alyvuogių aliejus. Jį kaitino 24–27 valandas, kol jis pasiekė kenksmingų laikomų oksidacinių pažeidimų lygį
Apskritai, alyvuogių aliejus atrodo labai saugus … net ir virimui prie gana stiprios ugnies.
Alyvuogių aliejus yra ypač sveikas.
Žmonėms, sergantiems širdies liga ar turintiems didelę riziką ja susirgti ateityje, alyvuogių aliejus tikrai yra „supermaistas“.
Bet… vartokite tik tikrą pirmo spaudimo aliejų

kepimui ir virimui alyvuogiu aliejus

Pirmo spaudimo alyuogių aliejus kepimui

bene labiausiai žinomas ir dažniausiai naudojamas aliejus maisto gaminimui. Aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus  užsitarnavo   gerą reputaciją. Jis draugiškas Jūsų širdies ir kraujagyslių sistema, turi daug antioksidantų  .  Dėl šių privalumų  „extra virgin olive oil“ naudokite su bet kokiu maistu ( man tik netinka su burokėlių ir kopūstų salotomis). Aš alyvuogių aliejaus nenaudojo skrudinimui ( nors beveik nieko ir neskrudinu) . Aukšto  kokybės aliejų naudoju  žuvies , įvairių blynų , jautienos kepsnių , jautienos maltinukų kepimui, pilu jį  į troškinius . Pagal naujausius mokslinius straipsnius kepimo temperatūra neturi viršyti 180- 190ºC . Anot mokslininkų, aukštesnėje temperatūroje tyras aliejus  pradeda skaidytis ir išskiria kenksmingus laisvuosius radikalus. Jei Jūsų virtuvėje vyrauja skrudintos bulvytės, spurgos, skrudinta vištiena, naudokite lydytą sviestą arba avokadų aliejų .  Rinkitės patys.   O mes alyvuogių aliejų naudojam kasdien.