Kada valgomieji riebalai pradeda degti?

2012 gegužės 18 alyvuogių aliejus Verta žinoti

Alyvuogiu_aliejus_keptuve_kepa

Daugumai kyla klausimas kada iš tiesų pasiekiamas maksimalus riebalų įkaitimo laipsnis, kai riebalai tampa nuodingi mūsų sveikatai – degdami pradeda išskirti kancerogenines medžiagas. Žemiau pateiktoje lentelėje nurodytos riebalų rūšys ir jų maksimalus įkaitimo laipsnis.

Maksimalus alyvuogių aliejaus įkaitimo laipnis priklauso nuo jo rūgštingumo, kuo jis mažesnis tuo aliejų galima labiau kaitinti.

Aliejaus rūšis Maksimalus įkaitimo laipsnis
Alyvuogių aliejus (pirmojo spaudimo ypač grynas, aukštos kokybės (labai žemo rūgštingumo) 207°C
Alyvuogių aliejus (pirmojo spaudimo) rūgštingumas iki 0,5 % 180°C
Alyvuogių aliejus (išspaudų) 238°C
Alyvuogių aliejus (rafinuotas) 242°C
Sviestas 121–149°C
Saulėgražų aliejus (nerafinuotas) 107°C
Saulėgražų aliejus (pusiau rafinuotas) 232°C
Saulėgražų aliejus (rafinuotas) 227°C
Kanapių aliejus 165°C
Rapsų aliejus  (rafinuotas) 204°C
Kokosų aliejus (ypač grynas) 177°C
Kokosų aliejus (rafinuotas) 232°C
Palmių aliejus 235°C
Graikinių riešutų aliejus (nerafinuotas) 160°C
Graikinių riešutų aliejus (pusiau rafinuotas) 204°C
Augaliniai (kietos konsistencijos) riebalai 182°C


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *