Ispaniškas alyvuogių aliejus

2014 gruodžio 8 alyvuogių aliejus Verta žinoti

Alyvuoges_alyvuogiu_aliejus_natirumortas

Alyvuogių aliejus – aliejus, gaminamas iš alyvmedžio vaisių. Gausiai naudojamas Viduržemio jūros šalių kulinarijoje. Taip pat naudojamas kosmetikos, muilo gamyboje, kulinarijoje (pvz., salotoms), taip pat virimui (pvz., gruzdintuvėse).

           Vienas iš alyvuogių vertinimo kriterijų yra rūgštingumas, kuris reiškia aliejinės rūgšties kiekį gramais 100 gramų alyvuogių aliejaus. Alyvuogiu_skynimasRūgštingumui nustatyti atliekami cheminiai tyrimai. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo geriau, nes tai reiškia, kad aliejus pagamintas iš sveikų, aliejui tinkančių alyvuogių. Aliejaus rūgštingumas yra tiesiogiai susijęs su panaudotų alyvuogių kokybe. Bet pats rūgštingumas negali būti vieninteliu kriterijumi, nes pasitaiko labai mažo rūgštingumo aliejų, kurių skonis, spalva arba aromatas yra anaiptol ne tobuli.

Ispaniško alyvuogių aliejaus rūšys

  • „Virgen“ – paprastai tariant – alyvuogių sultys. Nemaišytas, nerafinuotas, turi skonį ir vitaminų, kaip alyvuogė. Rūgštingumas nėra didesnis negu 1,5 %.

  • „Extra virgen” – gryniausias, intensyviausio skonio ir aukščiausios kokybės aliejus. Rūgštingumas iki 0,8 %. Nėra jokios kontroliuojamos arba su homologacija šios rūšies aliejaus gaminimo technologijos.

  • „Aceite de oliva“ ‘aliejus iš alyvuogių’ – anksčiau vadintas grynu, gaunamas sumaišant rafinuotą aliejų su „virgen“ rūšies aliejais. Mišinių variantai lemia gaunamo aliejaus skonį ir spalvą.

  • „Aceite de oliva ligero“ „lengvasis alyvuogių aliejus’ – taip pat gaunamas sumaišant rafinuotą aliejų su „virgen“ rūšies aliejais. Nuo „Aceite de oliva“ (grynos) rūšies skiriasi švelnesniu skoniu.

  • „Aceite de oliva orgánico“ ‘organinis alyvuogių aliejus’ – šio aliejaus gamybos procesas yra panašus į kitų rūšių gamybą. Garantuojama, kad organiniame aliejuje nėra pesticidų ir jokių kitų sintetinių cheminių junginių. Be to, šis aliejus nėra filtruojamas, kad jame liktų visi natūralūs kvapai. Alyvuogės, skirtos šios rūšies gamybai, niekada nepalietė žemės ir yra renkamos rankomis.

 

Straipsnis iš: http://lt.wikipedia.org/


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *