Alyvuogių aliejus praturtinantis mūsų sveikatą

2012 gegužės 18 alyvuogių aliejus Verta žinoti

Alyvuogiu_aliejus_buteliai_stalas

Alyvuogės – vienas iš veiksmingai organizmą veikiančių augalų. O vienintelis augalinis aliejus, kuris gali būti vartojamas iš karto šviežiai išspaudus  iš vaisių, yra alyvuogių. Nepamirškite to dabar, kai puola ligos. Stiprinkite imunitetą.

Vynmedžių augintojai jau neatmenamais laikais pastebėjo, kad tos pačios auginimo sąlygos idealiai tinka tiek vynmedžių, tiek alyvmedžių auginimui. Todėl nenuostabu, kad didžiausi alyvmedžių plotai plyti Kalifornijoje ir Australijoje. Tačiau didžiausiais alyvuogių aliejaus gamintojas pasaulyje yra Ispanija – 10 procentų kultivuojamos žemės čia yra užsodinta būtent šia kultūra. Italija, Graikija ir Prancūzija taip pat yra stambūs žaidėjai šio aliejaus gamyboje. Kuo archaiškesniu būdu yra išgaunamas alyvuogių aliejus, tuo jis būna brangesnis. Kita vertus, šiuolaikiniuose fabrikuose alyvuogių aliejus yra išspaudžiamas iš alyvuogių masės greičiau, tačiau tuo pačiu jis praranda dalį charakterio.

Alyvuogių aliejus gaunamas iš alyvmedžio vaisių minkštimo ir kauliukų. Skirtingose šalyse gaminamas aliejus pasižymi skirtingais skoniais. Kaip taisyklė, ispaniškas alyvuogių aliejus būna žalsvai geltonas ir pasižymi stipriu, net pipiriniu skoniu. Itališki alyvuogių aliejai yra geltonesni, o jų skonis turi riešuto atspalvį. Prancūziški aliejai, dažniausiai gaminami Provanse, yra švelnaus vaisių aromato, o graikiški – žali ir sunkaus skonio.

 

Maistas, vaistas ir kosmetika

 

Alyvuoges_indelis_lapai

Alyvuogių aliejus dažnai vartojamas ir kaip vaistas bei kosmetikos priemonių sudėtinė dalis. Šie riebalai tinka žmonėms, kenčiantiems dėl sutrikusios žarnyno veiklos, kepenų ar tulžies ligų. Dar daugiau, tokiems ligoniams gydytojai net rekomenduoja rytais išgerti šaukštą alyvų aliejaus. Jis turi silpną tulžį varantį poveikį. Šaukštas saulėgrąžų aliejaus tokioje situacijoje gali sukelti stiprius kepenų skausmus.

Alyvuogių aliejus yra turtingas vitaminais A, D, K ir E. Mokslininkai teigia, kad alyvuogių aliejus mažina riziką susirgti širdies ligomis ir reguliuoja kraujospūdį.

Alyvuogių aliejus yra labai kaloringas – 1 šaukšte yra apie 120 kalorijų. Nors alyvuogių aliejuje yra būtinų žmogaus organizmui  riebalų rūgščių, jį reikėtų vartoti saikingai – apie 80 g per dieną.

Kaip ir kiti aliejai, šis taip pat – rafinuojamas. Taip apdirbamas dažniausiai prastesnės kokybės produktas, kadangi žinovai labiausiai vertina natūralaus aliejaus kvapą ir skonį. Toks alyvuogių aliejus gali būti naudojamas daug kur, ypač tinkamas salotų užpilams bei majonezui. Tinka jis ir kepimui, tačiau šio aliejaus nereiktų kaitinti labai aukštoje temperatūroje, nes jis pradeda degti labai greitai.

Gal ir tiesa, kad italės alyvuogių aliejumi tepasi nuo galvos iki kojų – visais gyvenimo atvejais! Alyvuogių aliejus – švelniai sušildo ir suaktyvina kraujotaką. Alyvuogių kremas daro įtaką riebalų liaukų veiklai ir reguliuoja odos drėkinimą. Alyvuogių kremus patartina rinktis tiems, kas turi blyškią, silpnai krauju aprūpintą odą. Jis patinka ir brandžiai arba labai sausai, išvargusiai, skilinėjančiai odai, pavyzdžiui, pėdų ar alkūnių.

Alyvuogės turi didelį kiekį riebalų rūgščių, iš kurių net 75 proc. yra gerosios mononesočiosios riebalų rūgštys. Šios riebalų rūgštys teikia stabilumo organizmo ląstelių membranai. Kartu su vitaminu E, o jo alyvuogėse taip pat gausu, jos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų. Tad vitaminas E padeda odai ilgiau išlikti jaunai.

 

Straipsnis iš: http://gyvensena.sveikas.lt


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *