10 dalykų, kuriuos privalote žinoti apie alyvuogių aliejų

2015 sausio 4 alyvuogių aliejus Verta žinoti

Alyvuoges_aliejus_sakele

1. Jis gali išgelbėti jūsų gyvybę

Buvo atrasta, kad alyvuogių aliejaus vartojimas efektyvus kovoje prieš vėžį, diabetą, širdies ligas, netgi osteoporozę ir alzhaimerį.

Yra daug būdų, kuriuos naudodami gyvensite ilgiau – šis būdas yra lengviausias.

 

2. Yra pirmojo spaudimo ir yra rafinuotas

Ypač tyras ir tyras alyvuogių aliejus, kaip ką tik išspaustos sultys, yra išgaunamas tiesiog sutraiškant alyvuoges. Ypač tyras yra skanesnis negu tyras, kadangi jis turtingesnis savo cheminiais elementais ir turi daugiau maistingųjų medžiagų.

Visos kitos rūšis, įskaitant „alyvuogių aliejų“, „gryną“ ir „lengvą“ alyvuogių aliejų, yra rafinuotos, tai reiškia, kad aliejaus gamybos procese buvo naudojamas karštis ir chemikalai – tie patys procesai yra naudojami išgauti aliejų iš sėklų, kaip pavyzdžiui rapsų ar saulėgražų. Rafinuoti alyvuogių aliejai turi mononesočiųjų riebalų ir jie yra sveikesni nei aliejai išgauti iš sėklų.

 

3. Netgi jei parašyta ypač tyras, tai dar nereiškia, kad jis toks ir yra

Išgauti ypač tyrą alyvuogių aliejų ir išlaikyti jo kokybę yra nelengva užduotis, kadangi daug kas gali nutikti aliejaus gamybos procese. Dauguma „ypač tyrų“ alyvuogių aliejų parduodmų parduotuvėse pasiekę jūsų virtuvės lentyną yra neverti šio vardo, arba neverti buvo jau prieš tai.

Yra vienintelis būdas išsiaiškinti ar alyvuogių aliejus ištikrųjų yra vertas savo vardo – išmokit jį ragauti.

 

4. Būti ekspertu yra lengviau negu jūs manėte

Vis daugiau ir daugiau maisto gaminimo mokyklų ir internetinių kursų siūlo alyvuogių aliejaus ragavimo pamokas, bet taip pat yra daugybė savamokslių ekspertų, kurie skyrė laiko tam, kad suprastų ko reikia ieškoti. Nepamirškite – pagrindinis dalykas padedantis atpažinti gerą alyvuogių aliejų yra jūsų uoslė.

Reikėtų pradėti nuo to, kad ypač tyras alyvuogių aliejus turi kvepėti alyvuogėmis. Jis turi turėti sunokusių arba žalių alyvuogių aromatą. Menkiausia užuomina apie sugedusių vaisų, pelėsių, acto ar metalo kvapą parodo, kad kažkas yra ne taip ir geriau jį palikt ramybėje.

 

5. Kartumas yra gerai

Sveika, ką tik nuskinta alyvuogė yra toli gražu nevalgoma dėl savo kartumo (valgymui paruoštos alyvuogės yra mirkomos sūryme). Bet šis kartumas ir yra visas tas gerumas, kuris sudaro alyvuogių maistingąsias medžiagas.

Taigi, tai taip pat kaip prisivertėt pamilti kartųjį juodąjį šokoladą ir alų, taip pat reikia ir išmokti atpažinti šviežią ir sveiką, ypač tyrą alyvuogių aliejų. Teks priprast. Arba, dar geriau, puoselėkit tą skonį.

 

6. Tyrinėkit etiketę

Iš jos daug ko galite išmokti apie alyvuogių aliejų, jo net neragaudami, tačiau nepamirškite naudotis ir kitais kokybės vertinimo būdais. Iki šiol labiausiai padedantis įrašas buvo derliaus surinkimo data, bet dabar geriausias likęs rodiklis yra „geriausia iki“.

Vienas iš kokybės įrodymų yra kilmės vietos nuoroda. Taip pat gali būti naudingi „kokybės ženklai“, jeigu juos suprantate. Aukščiausios kokybės produktą užtikrinta ir pavaizduoti varžybose laimėti medaliai.

 

7. Jis netampa geresnis su metais

Taigi, radote puikų ypač tyrą alyvuogių aliejų. Nesidžiaukite per daug – ilgai jis toks neišliks. Tas taurus šviežių alyvuogių aromatas, švelni braškių lapų ir bananų užuomina pradės nykti, kai aliejų užklups neišvengiamas oksidacijos procesas, kuris ilgainiui prirems ir mus visus.

Neatidarytą aliejaus butelį galite laikyti vėsioje, tamsioje vietoje daugiausia metus ar du, priklauso nuo to kiek šviežią jūs jį įsigyjote. Laikrodis pradeda tiksėti nuo atidarymo minutės,. Tokiu atveju geriausia jį suvartoti per mėnesį ar du.

 

8. Jis (tikrai) sustiprina maisto skonį

Šviežias alyvuogių aliejus susilieja su maisto skoniu ir aromatu ir nutiesia tiltą į jūsų skonio receptorius, sustiprina ir iškelia jūsų patiekalą į tokias aukštybes, kokių neįsivaizdvote.

Tai neišgalvoti dalykai, visą tai yra mokslo aprašyta. Dėl savo aitrumo šis aliejus tapo stebuklingu ingredientu, kurį ypač vertina garsiausi pasaulio virėjai.

 

9. Daugelyje vietų yra gaminamas geras ypač tyras alyvuogių aliejus

Tikra tiesa, kad labai daug gero alyvuogių aliejaus yra pagaminama Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje, tačiau 2014 metais, New York‘e vykusiose tarptautinėse alyvuogių aliejaus varžybose, pergalingus medalius iškovojo aliejai iš nemažiau kaip 18 pasaulio šalių (ar esate pastaruoju metu ragavę puikaus Urugavjuje pagaminto ypač tyro alyvuogių aliejaus?).

Nepamirškite susipažinti ir su kitose šalyse gaminamais alyvuogių aliejais, ir atverti duris naujiems pasaulio skoniams.

 

10. Tai yra vienintelis aliejus, kurio jums reikia virtuvėje

Beveik kiekvieną kartą, kai norėsite naudoti sviestą ar kokį nors iš sėklų pagamintą aliejų, jūs galite pakeisti jį alyvuogių aliejumi. Tiesiog naudokite gamindami tą patį kiekį alyvuogių aliejaus, vietoj įprastinio ir taip pat pakeiskite kiekvieną šaukštą sviesto su trim ketvirtadaliais šaukšto alyvuogių aliejaus.

Alyvuogių aliejus yra puikus pasirinkimas gaminant įvairius patiekalus.

Išversta iš: http://www.oliveoiltimes.com/


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *